Baardagaam
De baardagaam is een zachtaardig en eenvoudig te houden soort die al meer dan 30 jaar wordt gekweekt in de Verenigde Staten en Europa. De baardagaam is verkrijgbaar met zijn natuurlijke vorm en patronen, maar er bestaan ook meer en meer kleurvariëteiten, wat deze soort aantrekkelijk maakt voor zowel de beginnende reptielenliefhebber als de meer gespecialiseerde hobbyist.
Baardagaam weetjes:
Wetenschappelijke naam: Pogona vitticeps
Familie: Baardagamen behoren tot de familie Agamidae
Voorkomen: Woestijngebieden & grassteppe tot subtropische bossen in Centraal Australië en delen van Zuid-Australië
Gemiddelde grootte van een pasgeboren jong: 8-10cm
Gemiddelte grootte van een volwassen dier: 40-60cm
Gemiddelde levensduur: 8 tot 12 jaar (sommige dieren worden zelfs ouder dan 14 jaar)
Baardagamen zijn hagedissen die in het wild voorkomen in Australië. Ze zijn, in vergelijking met veel andere reptielen, gemakkelijk te verzorgen. Baardagamen zijn van nature niet agressief tegen mensen en kunnen daarom makkelijk tam gemaakt worden.
Baardagamen leven in Australië, waar ze te vinden zijn in de woestijn, in rotsachtige en beboste gebieden. Baardagamen leven op de grond maar kunnen ook klimmen. Het zijn koudbloedige dieren, die overdag actief zijn. Ze zijn afhankelijk van(zon)licht en schaduw om hun lichaamstemperatuur te regelen. Daarnaast kunnen ze hun lichaamstemperatuur zelf beïnvloeden, bijvoorbeeld door hun bek open te sperren, waardoor ze afkoelen.
Baardagamen zijn van nature solitaire (alleen levende) dieren. Om die reden is het zeker voor beginners aan te raden om één dier te houden. Wanneer u toch meerdere baardagamen wilt houden, let er dan op dat er geen vechtpartijen plaatsvinden. Mannen, maar ook vrouwtjes kunnen onderling zeer onverdraagzaam naar elkaar zijn. Wanneer u een mannetje bij een vrouwtje zet, zal hij haar vaak lastig vallen met paargedrag. Dit kan vermoeiend zijn voor het vrouwtje. Wanneer een baardagaam opgewonden is, zet hij zijn baard op, die daarbij zwart verkleurt. Vrouwtjes kunnen ook hun baard opzetten, maar doen dit zelden. Let wel op dat dit gedrag ook te verwarren valt met territoriaal gedrag.
Huisvesting
Zorg ervoor dat het terrarium klaar staat als u een baardagaam wilt aanschaffen. Voor één baardagaam heeft u een terrarium nodig van minimaal 90x45x45 centimeter, maar groter mag natuurlijk ook. Zet het terrarium op een rustige plaats en beweeg rustig in de buurt van het terrarium. dit voorkomt stress.
Het verblijf moet goed geventileerd en tochtvrij zijn. Houd bij de inrichting rekening met de natuurlijke omgeving van een baardagaam. Zorg dus voor plekken waar hij kan opwarmen en zonnen, maar ook voor schaduw plekken zodat hij kan afkoelen. Gebruik voor de bodem altijd speciaal gemaakte substraat voor reptielen. Deze zijn zo gemaakt dat er door het inslikken hiervan geen verstopping (impactie) kan komen. Gebruik bij de vervelling van uw baardagaam een ruwe steen en maak deze regelmatig vochtig. Zo blijft de oude huid eraan plakken.
De temperatuur in het terrarium moet overdag tussen de 32 en 38 graden Celsius zijn in het warme gedeelte, en minimaal 28 graden in het koelere gedeelte. Direct onder de warmtelamp mag de temperatuur oplopen tot zo'n 45 graden Celsius. Let er wel op dat de baardagaam zich niet kan verbranden. probeer direct contact met de lamp te vermijden en hang deze desgewenst boven het terrarium. 's Nachts mag de temperatuur dalen naar ongeveer 20 tot 23 graden Celsius. Een kamertemperatuur van 21 graden Celsius is hierbij in de meeste gevallen voldoende.
Gebruik naast een warmtelamp ook een goede UVB-lamp. Let wel op dat de lamp voldoende UVB straling uitstraalt en vervang deze daarom minstens elk half jaar. UVB is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D en het absorberen van Calcium.
Aangezien baardagamen in de woestijn leven zijn ge gebouwd om lange tijd zonder water te kunnen leven. Het meeste vocht halen ze dus ook uit hun voedsel. Zet ondanks dat wel altijd een klein schaaltje met water neer aan de koele kant van het terrarium. zorg ervoor dat de bak niet te diep is en dat er maar een klein laagje water in staat. Dit voorkomt de mogelijkheid op verdrinking van het dier. Leg bij jonge baardagamen eventueel wat kiezels in de bak zodat ook zij zichzelf niet kunnen verdrinken.
Hanteren en voeren
Een baardagaam kan gemakkelijk ''tam'' gemaakt worden. Het lichaam van een baardagaam bevat veel stekels, maar voelt relatief zacht aan. Het is ondanks dat af te raden om deze dieren te vaak op te pakken. Een paar keer per dag is genoeg, maar het mag geen knuffeldier worden. Houd er rekening mee dat een reptiel in eerste instantie een kijkdier is. Wanneer U een baardagaam te vaak oppakt is de kans deze te laten vallen en de daarbij behorende risico's groot. Hoewel baardagamen niet agressief zijn, kunnen ze wel bijten. Baardagamen hebben heel veel hele kleine tandjes en kunnen venijnig blijven hangen. Houd hier rekening mee.
Baardagamen zijn omnivoren. Ze eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Hierdoor hoeft u een baardagaam niet alleen maar krekels, moriowormen, dubia's of sprinkhanen te voeren, maar mag het ook witlof, radijs, andijvie en andere groenten. U kunt het beste afwisselen met fruit en verse kruiden en groenten. Zorg ervoor dat ten alle tijden het dieet uit 50% dierlijk voedsel bestaat. Het dieet van een baardagaam veranderd met zijn groei mee. Een jonge baardagaam eet veel dierlijk voedsel en weinig plantaardig. als deze groeit dan eet een baardagaam meer en meer plantaardig en hoeft het minder dierlijk voedsel te eten. Let wel op dat u geen erwten, tuinbonen of advocado's geeft! deze zijn giftif voor baardagamen doordat ze veel oxaalzuren bevatten. Pas daarom ook op voor groenten als broccoli en koolsoorten.
Baardagamen kunt u meerdere keren per week voeren. bij jonge baardagamen is dat elke dag nodig, bij volwassen baardagamen mag er af en toe een dag worden overgeslagen. Bepoeder al het voet met een calcium preparaat. let op of dat er ook vitaminen en mineralen bij zitten om bepaalde tekorten te voorkomen. Als u levende insecten voert aan uw dier, bepoeder deze dan of geef ze calciumrijk voedsel. Een volwassen baardagaam eet ongeveer 3 tot 6 sprinkhanen per 24 uur.